5 tips om je hond koel te houden tijdens warm weer

water

Honden kunnen niet zoals wij mensen zweten en kunnen daardoor minder goed met warmte omgaan. Zij kunnen zich alleen maar koelen door middel van hijgen en warmte afvoeren via hun voetzooltjes. Daardoor zijn honden gevoelig voor oververhitting en is het belangrijk om ze verkoeling aan te bieden.

Voldoende water

Wellicht een open deur, maar wel een hele belangrijke: bied je hond regelmatig vers water aan! Er moet altijd een bak vers water staan op een koele en schaduwrijke plek, want warm water is niet erg verfrissend en vooral ook een bron van bacteriën. Neem als je op pad gaat voldoende water mee en een bakje. Tegenwoordig heb je in de dierenwinkel allemaal handige oplossingen zoals draagflesjes met daaraan een bakje.

Schaduw

Zorg dat je hond de schaduw kan opzoeken. Heb je een huis waar de zon de hele dag op staat? Dan kan de temperatuur snel oplopen. Door het sluiten van de gordijnen zorg je voor schaduw in je eigen huis. Heb je een badkamer/toilet/keuken met tegels? Laat dan de deur daarnaartoe open, want deze ruimtes zijn vaak koel en de tegels werken ook heerlijk verkoelend.

In de tuin of als je op pad gaat kun je zelf ook voor schaduw zorgen door een parasol of tentje mee te nemen. Voor honden heb je speciale opvouwbare tentjes te koop die je heel compact kunt meenemen, ideaal!

Binnen houden

Je doet honden niet altijd een plezier om ze overal mee naar toe te nemen, zeker niet als het erg warm is en de temperatuur meer dan 25 graden dreigt te worden. Ze vinden de meeste verkoeling binnen en vaak is dat ook de plek waar ze dan het liefste zijn en de rust opzoeken.

Is het erg warm in huis? Sluit gordijnen als er veel zon binnenkomt en laat ze verkoelende plekjes opzoeken zoals op tegels in de badkamer, toilet of bijv. de keuken. Je kunt natuurlijk ook een airconditioner of een ventilator plaatsen.

Pootjes koelen

Honden kunnen hun warmte kwijtraken via hun voetzooltjes en het is op een warme dag heerlijk voor ze als je een ondiep badje in de tuin of balkon zet (bijvoorbeeld zo’n schelpen(kinder)badje) waarin ze beetje kunnen rond lopen/staan/liggen om af te koelen. Een klein laagje water is al voldoende.

Een natgemaakte handdoek is ook heerlijk en kunnen ze daarop lekker gaan liggen en zo af te koelen. Er zijn ook speciale koelmatjes bij de dierenwinkel te koop. Ik ben geen fan van koelbandjes die je om de hals kunt doen of koelvestjes, want deze worden toch snel warm, vooral door lichaamswarmte en zullen dan alleen maar benauwend aanvoelen.

Zwemmen

Niet alle honden zullen gaan zwemmen en zullen de meeste honden alleen maar een beetje pootje baden. Maar beiden werkt heerlijk verkoelend en het is ook leuk om samen met je hond te genieten van alle waterpret! Het natmaken van je hond werkt niet altijd verkoelend, vanwege het feit dat een natte vacht ook kan gaan broeien. Het is vooral prettig voor ze dat de pootjes afkoelen, veel meer is niet nodig. Wil je hond niks weten van water? Dan hoef je zijn lichaam ook niet nat te maken, maar geef hem dan wel voldoende water en schaduw om koel te blijven.