Gebakken spons hond

spons

Wat zijn gebakken sponzen?

Gebakken sponzen worden dagelijks in het huishouden gebruikt en zijn normaal gesproken niet interessant voor dieren. Dierenhaters echter bakken deze sponzen in (frituur)vet, zodat de sponzen een lekkere geur en smaak krijgen en daardoor een lekker hapje vormen.

Waarom doen mensen dit?

Daar is geen normale verklaring voor. Het enige doel is dat onze honden de sponzen opeten, daardoor veel pijn lijden en uiteindelijk kunnen doodgaan. Soms doen kattenhaters dit ook, maar katten zijn vaak kieskeuriger en komen daardoor minder snel in de problemen. Het is niet te bevatten waarom sommige mensen dit honden aan willen doen.

Wat gebeurt er als je hond gebakken spons eet?

Sponzen nemen natuurlijk gemakkelijk water op, ook nog als ze gebakken zijn. In de maag bevindt zich maagsap en daardoor zwelt de spons op. De hond zal in het gunstigste geval gaan braken en zo de spons op tijd naar buiten werken. Minder gunstig is als de spons de dunne darm al heeft bereikt, want dan zal de hond blijven braken en dit gaat gepaard met hevige buikpijn.

Wat moet je doen als je hond gebakken spons heeft gegeten?

Meteen de dierenarts bellen en met spoed een afspraak maken. De dierenarts zal het braken opwekken en meestal kunnen ze zo de spons verwijderen. Ga niet zelf proberen het braken op te wekken met zout. De hond gaat dan veel drinken en dan zwelt de spons nog meer op met alle gevolgen van dien. Als je het te laat opmerkt dan is de kans groot dat het in de darm terecht is gekomen en dan is een operatie noodzakelijk. Bel dus altijd de dierenarts, ook al heeft je hond al iets uitgebraakt. Je weet nooit hoeveel spons er is achtergebleven.

Is je hond in veiligheid gebracht? Probeer dan de politie van het incident op de hoogte te brengen en plaats eventueel een bericht op social media, want zo kunnen ook andere hondeneigenaren op tijd worden ingelicht. Je weet maar nooit hoeveel sponzen er nog meer liggen.

Hoe voorkom ik dat mijn hond de sponzen opeet?

Aanlijnen is de beste optie, zeker als in het dagelijkse uitlaatgebied daadwerkelijk sponzen zijn gevonden. Maar blijf wel goed opletten, sommige honden zijn erg snel en in een onbewaakt moment kunnen ze zo iets van de grond oprapen. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om je hond te muilkorven. Let hierbij dan op dat je dit op een juiste manier en met geduld aanleert, zodat je hond geen negatieve ervaring met de muilkorf krijgt. Ook dit is geen waterdichte oplossing, sommige slimmerds weten toch nog wat op te eten.