Hondenrassen

Affenpinscher »
Afghaanse Windhond »
Aidi »
Airedale Terrier »
Akita Inu »
Alaskan Malamute »
American Foxhound »
American Staffordshire Terrier »
American Toy Foxterrier »
Amerikaanse Bulldog »
Amerikaanse Cocker Spaniel »
Anatolische Herdershond »
Argentijnse Dog »
Aussiedoodle »
Australian Cattle Dog »
Australian Shepherd »
Australische Kelpie »
Australische Silky Terrier »
Australische Terrier »
Azawakh »
Barzoi »
Basenji »
Basset Hound »
Beagle »
Beaglier »
Bearded Collie »
Beauceron »
Berghond van de Estrela »
Berghond van de Maremmen en de Abruzzen »
Bernedoodle »
Berner Sennenhond »
Bichon Frise »
Black-and-Tan Coonhound »
Bloedhond »
Boerboel »
Boerenfox »
Bolognezer »
Bordeauxdog »
Border Collie »
Border Terrier »
Boston Terrier »
Bouvier des Flandres »
Boxer »
Briard »
Briquet Griffon Vendeen »
Bull Terrier »
Bullmastiff »
Cairn Terrier »
Canadese Eskimohond »
Cane Corso Italiano »
Catahoula Leopard Dog »
Cavachon »
Cavalier King Charles Spaniel »
Centraal Aziatische Ovcharka »
Cesky Terrier »
Chesapeake Bay Retriever »
Chihuahua »
Chinese Naakthond »
Chinook »
Chow chow »
Clumber Spaniel »
Cockapoo »
Coton de Tulear »
Curly Coated Retriever »
Dalmatiër »
Dandie Dinmont Terrier »
Deerhound »
Dobermann »
Duitse Dog »
Duitse Herder »
Duitse Pinscher »
Duitse staande hond draadhaar »
Duitse Staande Korthaar »
Dwergpinscher »
Dwergpoedel »
Dwergschnauzer »
Engelse Bulldog »
Engelse Cocker Spaniel »
Engelse Foxhound »
Engelse Mastiff »
Engelse Setter »
Engelse Springer Spaniel »
Entlebucher Sennenhond »
Épagneul breton »
Epagneul Nain Papillon »
Faraohond »
Field Spaniel »
Fila Brasileiro »
Finse Spits »
Flat Coated Retriever »
Foxterrier »
Franse Bulldog »
Goldador »
Golden Retriever »
Goldendoodle »

Gordon Setter »
Greyhound »
Griffon Bruxellois »
Groenendaeler »
Grote Zwitserse Sennenhond »
Harrier hond »
Havanezer »
Ierse Rood-Witte Setter »
Ierse Setter »
Ierse Terrier »
Ierse Waterspaniel »
Ierse Wolfshond »
IJslandse Hond »
Irish Softcoated Wheaten Terrier »
Jack Russell Terrier »
Japanse Spaniel »
Kanaanhond »
Kaukasische Ovcharka »
Keeshond »
Kerry Blue Terrier »
Komondor »
Kooikerhondje »
Korthals Griffon »
Kuvasz »
Labradoodle »
Labrador Retriever »
Laekense Herder »
Lakeland Terrier »
Leeuwhondje »
Leonberger »
Lhasa Apso »
Maltezer »
Manchester Terrier »
Mastino Napoletano »
Mechelse Herder »
Mexicaanse Naakthond »
Middenslagpoedel »
Mopshond »
Newfoundlander »
Noorse Buhund »
Noorse Elandhond »
Norfolk Terrier »
Norwich Terrier »
Nova Scotia Duck Tolling Retriever »
Old English Sheepdog »
Otterhound »
Pekingees »
Peruaanse Naakthond »
Petit Basset Griffon Vendéen »
Pocket Beagle »
Podenco Ibicenco »
Pointer »
Pomsky »
Portugese Waterhond »
Puggle »
Puli »
Pyreneese Berghond »
Redbone Coonhound »
Rhodesian Ridgeback »
Riesenschnauzer »
Rottweiler »
Saluki »
Samojeed »
Schapendoes »
Schipperke »
Schotse Herdershond »
Schotse Terrier »
Shar-pei »
Sheltie »
Shiba Inu »
Shih Tzu »
Siberische Husky »
Sint-Bernard »
Skye Terrier »
Spinone »
Staffordshire Bull Terrier »
Sussex Spaniel »
Tatrahond »
Teckel »
Tervuerense Herdershond »
Tibetaanse Spaniel »
Tibetaanse Terrier »
Toy Poedel »
Västgötaspets »
Vizsla »
Weimaraner »
Welsh Corgi Cardigan »
Welsh Corgi Pembroke »
Welsh Springer Spaniel »
Welsh Terrier »
West Highland White Terrier »
Whippet »
Yorkshire Terrier »
Zuid-Russische Ovcharka »
Zwarte Russische Terrier »

Wat is een hondenras?

Lebber voorziet je van een enorme lijst hondenrassen en gedetailleerde informatie over elk hondenras, om je te helpen de juiste beslissing te maken over een huisdier. Als je vragen hebt over de gezondheid, het gedrag of de training van de hond, dan zul je het antwoord op onze website vinden. We helpen je om jouw hond beter te begrijpen en om een leuke en bevredigende band met hem te ontwikkelen.

Als je erover nadenkt om een hond te nemen maar niet weet welk ras je moet kiezen, dan is onze website het beste hulpmiddel dat je kunt vinden. Uiteraard kan een verkeerde keuze leiden tot bitterheid tussen jou en je viervoetige vriend. Door onze website zul je de karaktereigenschappen van elke hond te weten komen, waarna je met zekerheid een keuze kunt maken.

Er zijn vele factoren die komen kijken bij het kiezen van een hondenras – de huidige levensstijl, inkomen, vrije tijd, werktijden en soort werk evenals het aantal gezinsleden. Je zult een ras moeten zoeken dat bij zoveel mogelijk, als niet alle factoren past. Veel hondeneigenaren gaan vaak voor de schattigst uitziende pup, alleen om er later achter te komen dat hij een dure eter of hyperactief is. Daarom hebben wij een honden-aanschafgids voor je, om je te helpen met het overwegen van belangrijke factoren en om je naar jouw keuze te leiden.

Tijd

Honden hebben veel zorg en aandacht nodig, vooral in hun jonge jaren. In de jonge jaren moet je een paar uur per dag besteden aan trainen, wassen, voeden, spelen en in het algemeen verzorgen. In de eerste maanden is het belangrijk dat je dit regelmatig doet zodat de hond gedisciplineerd is. Terwijl de hond ouder wordt, zul je de tijd moeten vinden om hem mee uit te nemen voor zijn beweging, afhankelijk van zijn behoefte. Als je dus een druk werkschema hebt, kun je er beter over nadenken om een hond te nemen die zo weinig mogelijk onderhoud nodig heeft.

Gezinssituatie

Als je alleen woont, moet je een manier vinden waarop de hond verzorgd zal worden als je weg bent, zelfs als het maar een paar uur in de avond zijn. Als je jonge kinderen hebt, dan moet je een betrouwbaar en vriendelijk hondenras vinden, bijvoorbeeld een Golden Retriever of een Dalmatiër. Een hond die veel blaft of te actief is kan dan weer vervelend zijn voor oudere mensen.

Grootte van de hond

In het algemeen hebben honden met een groot hart ook een groot huis nodig. Het is mogelijk om een grote hond in een klein huis of appartement te hebben, mits hij niet veel beweging of ruimte nodig heeft om in te rennen. Toch is het veiliger om aan te nemen dat een grotere hond normaal gesproken meer leefruimte nodig heeft, als niet een hele kamer voor zichzelf.

Kosten

Het hebben van een hond is een tamelijk dure zaak, en hoe groter de hond, hoe groter het budget moet zijn. Grotere honden eten meer voedsel; als je alleen woont betekent dit dat de voedselkosten makkelijk zullen verdubbelen. Pups zijn duur omdat ze regelmatig naar de dierenarts moeten, de neiging hebben om vaker ziek te worden en veel speeltjes en spullen nodig hebben in de eerste maanden. Als de hond vachtverzorging nodig heeft zal dat ook een redelijk dure zaak zijn.

Levensstijl

Honden hebben aardig wat discipline en regelmaat in hun leven nodig om ze te helpen gezellig en vriendelijk te blijven. Honden die geen regelmaat of patroon in hun dag hebben, hebben de neiging om agressief en onbestuurbaar te worden, en het zal veel langer duren om ze af te richten. Toch zal de levensstijl van de hond een grote afspiegeling zijn van de jouwe. Om deze reden zal het moeilijk zijn om hem te trainen en te disciplineren als je geen vaste wek- en slaaptijden, maaltijden en speeltijden hebt. In zulke situaties is het beter om voor kleine rassen te kiezen, welke niet agressief zijn en die je fysiek aankunt.

Doel van de hond

Terwijl de meeste eigenaren honden simpelweg voor gezelschap aanschaffen, willen veel mensen dat hun hond speciale functies kan uitoefenen. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een waakhond, zal dit een speciaal ras moeten zijn met specifieke vaardigheden, bijvoorbeeld een Dobermann of een Duitse Herder. Of als je een actief leven leidt, zul je een sportieve hond willen die graag rent en speelt. Als je een hobby uitoefent zoals vissen of schilderen, zul je een hond willen die goed getraind kan worden. Het is dus heel belangrijk dat je een hond uitkiest die op de juiste manier jouw metgezel zal zijn.

Het juiste hondenras kan een heel groot verschil in een leven maken – hij kan je helpen om langer gezonder en gelukkiger te blijven. Ze laten je geliefd en gewild voelen, en het is altijd leuk om thuis verwelkomd te worden met geblaf van plezier, en overstelpt te worden met gelik. Als ze goed zijn uitgekozen, kunnen ze een geweldige toevoeging zijn aan elke familie, en ze zijn trouwe metgezellen gedurende hun hele leven. Met behulp van Lebber kun je er zeker van zijn dat je het juiste ras kiest dat helemaal bij je past.

Welk hondenras past bij je

Wil je een hond met een stamboom, wil je een hond uit het asiel, zoek jij je hond op het internet of ga je af op een advertentie in een krant? Weet je al welk ras je wilt kopen? Heb je al eerder een hond gehad dan weet je wellicht wat voor soort hond bij je past. Er zijn veel hondenboeken met een heleboel informatie over het karakter van honden, ook op het internet vind je het nodige. En zelfs een dierenarts en een dierenspeciaalzaak met hart voor hun werk geven je graag advies. Het is namelijk heel belangrijk dat de hond bij je past, hij blijft vele jaren bij je.

Zoek jij je nieuwe hond op grootte?

Er zijn veel hondenrassen van heel klein tot erg groot. Ieder heeft zo zijn voorkeur. Laat echter ook de praktische kant meetellen als je tot een verantwoorde keuze wilt komen. Ga je het liefste voor een grote en sterke hond dan moet je zelf stevig op je benen staan, niet te oud zijn, over voldoende woonruimte beschikken het liefste met een tuin. Je moet rekening houden met de kosten van het voer, de entingen enz. Dit is allemaal wel iets duurder dan voor een kleine hond.

Eerdere ervaring

Je hebt goede ervaringen met je vorige hond, dus een specifiek hondenras, vaak kies je hier dan weer voor. Daar is natuurlijk niets op tegen, houd er echter wel rekening mee dat geen enkele hond hetzelfde is. Probeer ze ook niet steeds te vergelijken, wellicht het uiterlijk, maar elke hond heeft zo zijn eigenaardigheden zowel positief als negatief. Geef een nieuwe hond een eerlijke kans om te zijn zoals hij is.

Temperament van de hond

Houd jij van een lekkere luie lobbes, die het liefste de hele dag met zijn vier poten omhoog ligt te slapen, waarop jij jaloers bent als je moet gaan werken? Neem dan zeker geen werkhond. Kies dan een ras dat minder beweging nodig heeft, anders krijg je problemen wat betreft zijn gezondheid en gedrag. Ben je zelf actief, graag en vaak buiten, dan zal de wat actievere hond goed bij je passen. Een hond die buiten actief met je bezig is en die binnen zijn rust neemt, dat is ideaal. Je kunt dit zelf sturen. De opvoeding komt dan om de hoek kijken en de tijd die je aan de hond besteedt. Een volwassen hond die overdag de nodige aandacht en beweging krijgt is `s avonds binnen een fijne rustige hond.

Contact opnemen

Heb je vragen, opmerkingen of suggesties? Neem dan gerust contact met ons op.

E-mailadres: info[a]lebber.nl

© 2016 - 2019 | Lebber.nl