Overgewicht bij honden

weegschaal

Bijna de helft van alle honden heeft last van overgewicht. De ene hond iets meer als de ander, maar toch, ze zijn allemaal te zwaar. De honden van nu hebben maar een fijn leventje.

Ze hoeven niet meer te jagen, geen erf te bewaken en elke dag krijgen ze meerdaags een bak met brokken geserveerd. Tussendoor nemen ze een uitgebreid middagdutje en wandelen een kort rondje door de woonwijk. Je hond is niet zomaar een hond, maar een lid van het gezin. Dit betekent een lekker snackje tussendoor en als de hond geluk heeft, krijgt hij restjes van de avondmaaltijd.

Tijd om af te vallen

Als baasje van jouw hond bepaal je zelf wat de hond op een dag eet. Mocht je hond te zwaar zijn dan kun je tussendoortjes beter achterwege laten. Hoe blij je de hond er ook mee maakt, overgewicht heeft net zoals bij mensen consequenties voor de gezondheid van de hond. De gewrichten raken overbelast en de bewegingsvrijheid van je hond wordt beperkter door zijn omvang. Op de verpakking van een zak brokken staat precies aangegeven hoeveel voedsel je hond op een dag nodig heeft. Natuurlijk is een beloning op zijn tijd niet erg, maar met mate.

Lichaamsbeweging

Bewegen is voor de hond belangrijk. Lekker buiten op het grasveld rennen, spelen met andere honden, het maakt niet uit wat voor soort beweging het is. Elke vorm van beweging telt. Je kunt ook kiezen voor een hondensport. Agility, een behendigheidssport voor honden. Agility is een goede manier om sport en spel te combineren. De hond legt dan een parcours van twintig hindernissen af.

Er zijn hondensportverenigingen waar je dit elk weekend kunt doen. Maar je kunt ook gewoon een frisbee gooien of fietsen met de hond. De hond wordt er niet alleen fit van, maar jij ook!